De jongste uitgave van Glas in Beeld (nummer 1 – februari 2016) die vandaag verschijnt staat weer boordevol ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Een greep uit de onderwerpen. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.
Spontane breuk door nikkelsulfide-insluiting Bij een ruit toegepast in een glasdak boven een gemeenschappelijke ruimte van een woongebouw is een spontane glasbreuk opgetreden. Er wordt gevraagd om te onderzoeken wat de breukoorzaak is en of er nu sprake is van een onveilige situatie. Het glas is toegepast in een raamconstructie van een glasdak en bestaat uit enkel gelaagd glas met één thermisch versterkte glasplaat met een dikte van 8 millimeter en één thermisch geharde glasplaat met een dikte van 10 millimeter.
Liquid Crystal Windows: raam en zonwering ineen Transparantie is hot in de architectuur; hoe meer glas, hoe beter. Eén nadeel: hoe voorkom je dat het binnen te warm wordt zónder het beeld van de gevel aan te tasten met zonwering? De Eindhovense startup Peer+, inmiddels overgenomen door de Duitse multinational Merck, ontwikkelde de oplossing: Liquid Crystal Windows.
Isochore druk: niet (te) druk om maken ‘Isochore druk treedt op in de spouw van isolatieglas door klimatologische omstandigheden en hoogteverschillen tussen het moment van assemblage en het moment van plaatsen.’ Hoofdstuk 6 van NEN 2608 gaat over isochore druk, met bovenstaande zinsnede als inleiding. Maar wat is isochore druk nu precies?
Timmerhuis Rotterdam een wolk van glas Een wolk van glas op slechts twee steunpunten. Dit uitdagende concept voor het Timmerhuis leidde tot een gigantische staalconstructie, die het zwevende gebouw overeind houdt. Het woon-, werk- en cultuurcomplex heeft volglazen gevels. Aan de basis van de wolk zorgt een golvende glasgevel voor beschutting.
Glasbeslag steeds tijdlozer Op onze jaarlijkse oproep in innovaties en andere nieuwigheden op het gebied van glasbeslag en balustrades aan te leveren reageerden AMG, Bohle, Dorma, Enckevort, Market en Pieterman met interessant (product)nieuws. Zo is AMG gestart met de Europese online verkoop van railingdelen, presenteert Bohle de nieuwe Bilbao Premium beslagserie, introduceert Dorma het MUTO Comfort schuifdeursysteem, licht Enckevort de zelfsluitende onderschoen toe, komt MARKET met het Quint-it wandsysteem en is Pieterman Glastechniek dealer geworden van het Italiaanse Logli Massimo.
Glazen stolp zonwerend door geprinte glaswand Twee gebouwen uit de jaren tachtig en een oude villa vormen samen één van de locaties van Avans Hogeschool in Breda. De oude panden zijn inmiddels verborgen achter strakke witte gevels en een opvallende glaswand met een berkenbos erop geprint. Het idee voor de glaswand werd uitgewerkt door Rienks Architecten in samenwerking met systeemleverancier Reynaers, gevelbouwer P. van Hoesel en Scheuten Glas dat voor de gevel Isolide Brilliant Design leverde, zonwerend isolatieglas voorzien van keramische print.
Optische beeldvertekening (2) Optische beeldvertekening bij ruiten in een gevel is onderwerp van veel discussies. Wanneer is de vertekening onacceptabel groot? Wat zijn de oorzaken? Zijn die oorzaken te kwantificeren? In dit tweede artikel over dit onderwerp geeft auteur ir. Mathijs van de Vliet, technisch adviseur bij Peutz Geveltechniek, een voorbeeld van optische beeldvertekening naar aanleiding van een bol staande ruit door isochore druk. Ook maakt hij duidelijk wat het effect is van kijkgeometrie. Verder legt hij uit waarom een kwalitatieve beoordeling van optische beeldvertekening niet mogelijk is. Beoordeling kan wel door terug te grijpen naar normen die eisen stellen aan de dikte van glasplaten, de dikte van tussenlagen en de vlakheid van glasplaten.
Laat je website voor je werken Doordat bedrijven niet weten wie er op hun website komt en vooral ook niet waarom, laten ze geld liggen. Zonde. Laat je website voor je werken, is de boodschap van Frans Reichardt. Tevens de titel van zijn nieuwe training. De zelfbenoemde ‘Klantenluisteraar’ geeft alvast tekst en uitleg.
Inschrijving Glas Award 2016 gestart Vakgroep GBO van Bouwend Nederland organiseert dit jaar voor de achtste maal de Glas Award. De uitreiking van de tweejaarlijkse prijs, gericht op zowel Nederlandse als Belgische bedrijven, is op woensdag 9 november tijdens de SGA Vakdagen te Gorinchem. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, reikt dit jaar de prijzen uit.
ToekomstGroep vijftig jaar Onder het motto ‘Door samenwerking sterk’ heeft de ToekomstGroep uit Andijk vorig jaar haar vijftigjarig bestaan gevierd. De groep bestaat uit de vier disciplines: ToekomstBouw, ToekomstGlas, ToekomstSchilders en ToekomstService. De schildertak is met 135 van de 300 medewerkers verreweg de grootste, maar ook het glasbedrijf mag er met twaalf medewerkers zijn. Directeur Dick Zwarthoed: ‘De vier disciplines zijn met elkaar verbonden door directe samenwerking zonder dat de kracht van de afzonderlijke specialismen teniet wordt gedaan.’