TÜV Nederland uit Best heeft een voorbeeld van een gecombineerde prestatieverklaring en CE-kenmerking in één document uitgegeven om meer duidelijkheid te verschaffen aan de glasbranche hoe te voldoen aan de publicatie-eisen van de Europese Verordening op Bouwproducten (CPR). Dit in het kader van CE-markering om duplicatie van gegevens te voorkomen conform de artikelen 6 en 9 van de CPR. Het voorbeeld van een prestatieverklaring gecombineerd met CE-kenmerking vindt u op onze site door hier te klikken.
In Glas in Beeld nr. 2 – april 2015 is door directeur Theo van der Zwaan van Kenniscentrum Glas een heldere uiteenzetting gedaan over de gevolgen van de overgang van de Europese richtlijn voor bouwproducten (CPD) naar de CPR. Belangrijk punt van de overgang is dat zowel bij het op de markt brengen van een bouwproduct als de distributie ervan de CPR de eis stelt dat dit product uniek gekoppeld wordt aan de prestatieverklaring (de Declaration of Performance = DoP) en CE-markering. Op ieder product dienen de karakteristieke eigenschappen te worden opgegeven. Dat is een enorme klus want dit geldt voor ieder afzonderlijk product. Bovendien is een gevolg van de verandering van CPD naar CPR dat er strenger wordt gecontroleerd. Gezien de resultaten van controles uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) lijkt het erop dat de glaswereld de consequenties van deze overgang zich nog niet volledig heeft gerealiseerd. Bedrijven kunnen bij Kenniscentrum Glas terecht voor advies en ondersteuning, evenals workshops met betrekking tot dit onderwerp. Op het voorbeeld van de prestatieverklaring gecombineerd met CE-kenmerking zijn de volgende punten van toepassing.
- Dit document moet in taal van het afzetgebied zijn van de producten.
- De rode getallen/classificaties zijn voorbeelden. Deze moeten uiteraard de juiste informatie bevatten.
Teamleider CE-Projecten André Piers van TÜV Nederland: ‘De totstandkoming van die getallen moet ondersteund zijn door veelal een notified body met herleidbaarheid naar initiële testrapporten (ITT). Dit mag binnen de CPR direct of indirect. Per productnorm kan dat soms betekenen dat men geen keuze heeft dan deze testen op eigen producten uit te voeren. Dit is meestal het geval als het een transformatie of vorming van het eindproduct is met een eigen productieproces. In bepaalde normen worden daar uitzonderingen op gemaakt; bijvoorbeeld als er veel informatie bekend is of wanneer een bedrijf dusdanig klein is, een zogenaamde micro-onderneming, dat de economische last te groot wordt om eigen testen uit te voeren. Binnen de bouwproductenverordening zijn er opties om via een licentieovereenkomst een ITT over te nemen. Echter, het bedrijf dat dit overneemt blijft zelf verantwoordelijk voor de geldigheid en acceptatie van dat ITT rapport. Wat wel en niet kan ligt per ‘CE-kenmerk’ qua opties anders. Dit geldt ook voor de duurzaamheid ervan. En om het nog ingewikkelder te maken: de beoordeling van wel of geen eigen ITT is sterk afhankelijk van of je door de transformatie de kenmerken risicovol beïnvloed.’
Piers geeft isolatieglas, gelamineerd glas en inkoop van halffabrikaten met daarop veelal een CE met allerlei kenmerken als voorbeelden. ‘Alles is in theorie mogelijk. Dat wil zeggen: delen van ITT-rapporten kunnen worden overgenomen op basis van één gelijkwaardig product/prestatie over meerdere onafhankelijke producenten. Of een toeleverancier van kitten kan ITT-rapporten ter beschikking stellen voor EN 1279-2/3/4. Die kunnen onder strikte evaluatie en invullen van randvoorwaarden geldig gemaakt worden voor zowel micro- als grootbedrijven. Dit noemt men cascading/shared/own ITT-rapporten. Lastige materie want ‘waar haal ik de onderbouwing vandaan?’ Ook daar vrees ik dat het niet geheel duidelijk is voor de glaswereld waar de grens ligt. Met andere woorden een bedrijf dat niet goed weet hiermee om te gaan begeeft zich op glad ijs.’
TÜV Nederland en Kenniscentrum Glas menen dat naast kennis van de productnormen de branche ook kennis over de CPR moet hebben. Bij interesse in een gedegen opleiding over CPR, specifiek gericht op de glassector, kunt u zich bij Kenniscentrum Glas aanmelden voor de opleiding ‘CPR en CE-markering’.