Quantcast
Channel: Glas in Beeld
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3240

Welke verzekeringen heb je als ondernemer in de glashandel nodig?

$
0
0

Geen enkel bedrijf is hetzelfde, dus ook de meest ideale verzekeringsportefeuille verschilt van ondernemer tot ondernemer. Veel verzekeringen zijn optioneel en dan rijst al snel de vraag welke polissen je beter wel af kunt sluiten en welke als overbodige luxe kunnen worden aangemerkt. De kosten spelen hierbij immers ook een rol. Je kunt je wel tegen alles verzekeren, maar wat heb je echt nodig? Stel je voor dat je actief bent in de glashandel, welke extra risico’s loop je dan ten opzichte van andere ondernemers en hoe kun je jezelf hiervoor indekken?

Schade tijdens transport

Tijdens het transporteren van goederen kan van alles misgaan. Het behoeft natuurlijk geen nader betoog dat objecten van glas extra kwetsbaar zijn tijdens het transport. Nu denk je misschien dat dit niet jouw probleem is. Immers, de transporteur moet zijn zaakjes op orde hebben en is aansprakelijk wanneer er tijdens het transport van jouw goederen onverhoopt iets is misgegaan. Waarom zou je dan zelf nog een goederentransportverzekering afsluiten? Nou, hierom: de vervoerder zal met betrekking tot de ontstane schade gewoonlijk een beroep doen op zijn eigen aansprakelijkheidsverzekering. De kans is echter groot dat door die verzekering slechts een deel van de schade wordt gedekt. Dan blijf je dus als klant alsnog met een schadepost achter. Bovendien kun je de beschadigde goederen niet meer verkopen, dus loop je ook direct omzet mis. Dat is nog een extra schadepost. Als je zelf een goederentransportverzekering hebt afgesloten, wordt het allemaal keurig voor je geregeld. Let wel goed op de polisvoorwaarden en bekijk welke goederen eventueel uitgesloten zijn van de dekking.

Aansprakelijk voor gemaakte fouten

Een ander probleem dat zich kan voordoen, is dat je een schadeclaim van een klant aan je broek krijgt omdat je verkeerd advies hebt gegeven of een rekenfout hebt gemaakt. Stel je voor dat een medewerker van jouw bedrijf een fout maakt bij het opmeten van een bepaald object. Vervolgens bestelt de klant op basis van jouw berekeningen een verkeerde maat glazen platen. Die zijn dan niet voor de betreffende klus te gebruiken. Dat kan behoorlijk in de papieren gaan lopen. Zelfs de beste vaklieden maken wel eens een foutje, maar in deze branche kan zo’n foutje je al snel heel duur komen te staan. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, kortweg meestal bav verzekering genoemd, voorkom je dat je bedrijfskas leeggeplunderd moet worden om de schadeclaim te kunnen voldoen. Je hebt hier specifiek een bedrijfspolis voor nodig, de aansprakelijkheidsverzekering die je wellicht privé al hebt aangesloten, is hierop niet van toepassing. Bedrijven lopen immers veel meer kans op een schadeclaim en bovendien gaat het dan ook meestal om veel hogere bedragen. 

Arbeidsongevallen

Bij het werken met glas moet je rekening houden met extra risico’s. Goed ondernemerschap kenmerkt zich onder meer door goede zorg voor het personeel. Het spreekt dus voor zich dat je er als werkgevers alles aan doet om je medewerkers een veilige werkplek te kunnen bieden. Maar in sommige branches zijn risico’s nu eenmaal niet helemaal uit te sluiten. Een goede verzekering kan dan in elk geval het financiële leed verzachten. Je bent in Nederland als ondernemer niet verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten, maar in bepaalde gevallen kan het in de cao vastgelegd zijn dat zo’n polis moet afsluiten. De verzekeraar keert een vergoeding uit als een werknemer door een bedrijfsongeval overlijdt of blijvend invalide raakt. Dat geldt vaak niet alleen voor ongevallen die zich voordoen op de werkvloer, maar ook tijdens het woon-werkverkeer. Het getuigt van uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden in jouw bedrijf als je zo’n collectieve verzekering voor je werknemers afsluit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3240