Gehard glas is vele malen robuuster dan normaal glas. Dit komt door een proces dat harden of voorspannen genoemd wordt. Bij gehard glas wordt namelijk een warmte- en koud proces toegepast. Hierdoor is het dus robuuster dan gewoon glas, maar het heeft ook nog eens een hogere hittebestendigheid. Gehard glas is namelijk bestand tegen hitte tot ongeveer 270 graden Celsius. Bezwijkt het glas toch onder hitte of juist onder druk? Het zal dan uiteen vallen in stukjes. Dit zorgt ervoor dat niemand gewond kan raken. Gehard glas is dan ook een goede keuze als veiligheid echt van belang is. Hierdoor kan dit type glas het beste gebruikt worden op locaties waar veel mensen samenkomen, maar ook waar de ramen mogelijk veel te lijden zullen hebben. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een slagerij, winkelstraat of sporthal. In woningen wordt gehard glas juist veel gebruikt in onder andere douchewanden en deuren.
Het hardingsproces
Voordat de ruit gehard wordt zal het glas eerst op maat gesneden worden. Ook zal het voorzien worden van een rand. Dit is dus de voorbereiding. Het glas zal vervolgens naar een hardingsoven gaan. Het zal hierin verhit worden tot circa 650 graden Celsius. Het verwarmen zal ervoor zorgen dat het glas zachter wordt. Vervolgens wordt de plaat in een rap tempo gebracht naar de koeler. Hier zal er koude lucht tegen de ruit komen, hierdoor koelt het glas natuurlijk heel snel af. Het koelen zorgt ervoor dat de buitenste lagen van het glas in vaste toestand. Hierdoor krimpen de binnenste platen juist een beetje. Dit zorgt ervoor dat er trekspanningen ontstaan. In de binnenste laag en buitenste laag van het glas zal dit een drukspanning tot gevolg hebben. Beide spanningen zullen perfect in balans zijn, hierdoor wordt het gehard glas dus sterk. Bij verstoring van de spanning zal de ruit vervolgens in kleine, ongevaarlijke deeltjes breken.
Voordelen van gehard glas
Gehard glas heeft allerlei voordelen. Zo is het bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen. Qua hittebestendigheid kan het zelfs een temperatuur van circa 300 graden Celsius aan. Daarnaast is dit type glas ook bestand tegen temperatuurverschillen tot maar liefst 200 graden Celsius. Het heeft bovendien doorvalbeveiliging, al is dit alleen tot op een zeker niveau het geval. Daarover kun je meer lezen in de alinea over de nadelen van gehard glas. Een ander voordeel is dat gehard glas een veel hogere buigbreeksterkte heeft dan normaal glas. Dit soort ruit is bovendien goed bestand tegen stompe voorwerpen, hierdoor zal het niet zomaar kapot gaan. Gehard glas heeft daarnaast als voordeel dat het bevestigingsmiddelen stevig kan klemmen. Al deze pluspunten van dit type glas zorgen ervoor dat het ideaal toegepast kan worden bij geheel glazen binnen- en buitendeuren. Ook kan het in douchedeuren en -wanden gebruikt worden, net zoals in complete hardglasinstallaties.
Nadelen van gehard glas
Helaas heeft gehard glas niet alleen maar voordelen, het heeft namelijk ook een paar nadelen. Zo werd net als voordeel de doorvalbeveiliging genoemd. In principe is dat wel het geval, maar niet altijd is de doorvalbeveiliging van gehard glas echt goed. Het kan bijvoorbeeld niet toegepast worden als doorvalbeveiliging op plaatsen waar men naar beneden kan vallen. Gehard glas zal dan dus niet genoeg bescherming bieden. Daarnaast werd ook genoemd dat het heel goed bestand is tegen stompe voorwerpen, maar gehard glas is daarentegen juist weer slecht bestand tegen de impact van puntige of scherpte voorwerpen. Bovendien zal bij een breuk in dit type glas direct een volledige opening starten. De ruit zal dan dus direct vervangen moeten worden, al zul je waarschijnlijk niet gewond raken als het glas kapot gaat.