Vandaag presenteert een studententeam van de TU Delft het ‘Prêt-à-Loger’ concept, een tweede huid van glas waarmee zij een Hollandse rijtjeshuis energieneutraal en ruimer maken. Met dit concept doen de studenten deze zomer mee aan de Solar Decathlon, de Olympische Spelen voor de duurzame bouw te Versailles.
Het concept heet Prêt-à-Loger, ‘home with a skin’, klaar om te bewonen omdat de bewoners erin kunnen blijven wonen als de tweede huid, wordt aangebracht. De bewoners behouden de kwaliteit van een warm thuis, waar zij aan gehecht zijn, en kunnen tegelijkertijd van meer wooncomfort genieten. Hiervoor is aan de noordkant een laag isolatie aangebracht en aan de zuidkant een slimme kasconstructie die in de koude maanden een warmtebuffer vormt en via PV-panelen heel het jaar door energie levert. Deze constructie creëert extra woonruimte. In de winter is het een tuinkamer waarin de bewoners nog kunnen genieten van het groen. In de zomer vouwt de constructie in zijn geheel open en wordt de ruimte weer onderdeel van de tuin. Om het huis en het concept te kunnen bouwen, werken de studenten samen met partners, zoals Sto Isoned, Derbigum en Fermacell.
Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council, opent de woning Prêt-à-Loger op de locatie van Groothuis Wonen (TBI Holdings) in Harbrinkhoek. Het Delftse studententeam heeft daar een kopie van het ouderlijk huis van één van de studenten uit Honselersdijk nagebouwd, een rijtjeshuis uit de jaren 60. Met het aanbrengen van een tweede huid laten de studenten zien hoe deze bestaande woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en er tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van eigen energie kunnen worden voorzien, aldus de studenten.
De Solar Decathlon 2014 vindt plaats in Versailles waar de twintig deelnemende teams hun huis bouwen en een festivalterrein verrijst. Na diverse tests zal het Delftse team het huis in Harbrinkhoek demonteren en half juni naar Frankrijk vertrekken om daar het huis en de bijbehorende tuin weer op te bouwen.