Quantcast
Channel: Glas in Beeld
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3240

Nulenergie mogelijk met zesvoudig glas

$
0
0

ScienceDirect (Elsevier) publiceert een interessante studie naar de performance van meervoudig glas, in het bijzonder zesvoudig isolatieglas. Dit glas heeft bij een totale dikte van 117 millimeter en vier Low-E coatings op positie 3, 5, 7 en 9 EN een isolatiewaarde (Ug) van 0,26 W/m2K. Het glas kent een opbouw van 8(18)2,1(18)2,1(18)2,1(18)4(18)8 met vier van de spouwen gevuld met argon gas. De vijfde spouw is ‘ademend’ om de extreme drukverschillen te kunnen opvangen en zo glasbreuk door isochore druk te voorkomen.

De samenvatting van de studie beschrijft de toenemende belangstelling en vraag naar energiebesparingen in de bouwsector. Ramen vormen nog steeds een zwak punt in de gebouwschil met betrekking tot thermische prestaties als gevolg van thermische verliezen. Ramen en beglazing maken echter het gebruik van daglicht en warmte door invallende zonnestraling mogelijk en bieden tegelijkertijd comfort en uitzicht op de buitenomgeving.

Energieneutraal

Al in 1995 is voorspeld dat met glas met een Ug-waarde van 0,3 W/m2K passieve gebouwen (nulenergie) kunnen worden gerealiseerd. Probleem is echter dat er geen glas is met een dergelijke minimale Ug-waarde. Het best presterende isolatieglas heeft een Ug van 1,0 en drievoudig glas heeft een Ug van 0,7 W/m2K. Vacuümglas heeft minimaal dezelfde waarde maar dan met de helft van het gewicht en een kwart van de dikte. Een combinatie van beide komt onder de 0,5 W/m2K maar dan is feitelijk al sprake van vijfvoudig glas. Dan is een studie naar de performance en economische haalbaarheid van zesvoudig glas minder gek dan het klinkt.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld meer over dit onderzoek. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3240