Circulariteit is een onderwerp dat het laatste jaar op de lippen van bijna iedere bouwer ligt. Werd drie jaar geleden nog glazig gekeken bij de term, nu wordt instemmend geknikt. Toch weet nog lang niet iedereen wat exact onder circulariteit wordt verstaan en hoe het vorm kan worden gegeven. Tijdens Building Holland, het innovatie event voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector op 9, 10 en 11 april in RAI Amsterdam, is circulariteit daarom één van de belangrijke hoofdthema’s.
Building Holland besteedt uitgebreid aandacht aan circulariteit. Deels aan de hand van het lezingenprogramma, deels op de stands bij de exposanten en ook op de Innovation Boulevards komt het onderwerp ter sprake. Een belangrijke partij die zich al langere tijd bezighoudt met circulariteit is Cirkelstad. Dit is een coöperatie van koplopers die werk maken van de circulaire en inclusieve bouwpraktijk. Zowel publieke als private partijen, zowel opdrachtgevende als opdrachtnemende partijen treffen elkaar binnen de aangesloten steden, delen ervaringen en voeren projecten gezamenlijk uit waarmee een nationale toolbox ontstaat en iedereen ermee aan de slag kan.
Glasbranche circulair
De glasbranche is in vele opzichten circulair. Isolatieglas draagt bij aan vermindering van het energieverbruik in gebouwen. Na het einde van de levensduur wordt glas gerecycled tot nieuw glas. Hierdoor wordt er veel uitstoot van CO2 vermeden. Maar een circulaire economie bestaat niet alleen uit het recyclen van materialen. Een circulaire economie vraagt om een andere manier van ontwerpen en gebruiken van producten, waarbij er geen afval overblijft. De Vakgroep GLAS en Vlakglas Recycling Nederland zijn actief betrokken bij allerlei initiatieven om de doelstelling ‘Nederland Circulair in 2050’ te halen.