De december-uitgave van Glas in Beeld staat weer boordevol actuele ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Hier een greep uit de onderwerpen.
Goemaat Glas past als eerst UNIQ glasbalustrade toe Glascentrum J. Goemaat uit Goedereede levert en monteert het glas voor de 82 vakantievilla’s van het vakantiepark Het Zilveren Schor (foto) aan het Veerse Meer, nabij Arnemuiden. Niet alleen het project is exclusief, ook de glastoepassingen zijn dat. Goemaat, naast glas ook actief in aluminium en kunststof, ontwikkelde speciaal voor het projecten enkele puien. Al net zo ‘UNIQ’ is de eerste toepassing van het nieuwe glasbalustradesysteem van SB-Railing uit Zwijndrecht waarvan totaal 3.000 strekkende meter zal worden gemonteerd.
Transformatie Philips Natlab naar schoolgebouw Het nieuwe SintLucas, college voor creatieve, technische en ondernemingsgerichte (V)MBO-opleidingen, heeft zijn plek gekregen in het getransformeerde Philips Natlab. De school bevindt zich midden op Strijp-S, dé plek in Eindhoven waar zich de laatste jaren vele creatieve instellingen en bedrijven hebben gevestigd. Kruisbestuiving, zowel binnen de school als ook met de buitenwereld, vormde dan ook een belangrijk uitgangspunt bij de renovatie en nieuwbouw. AGC Glass leverde een veelheid aan glassoorten, waaronder Pyrobel brandwerende beglazing voor een tot binnengevel getransformeerde buitengevel.
Brandwerende constructies glasdaken Brakel Atmos Brakel Atmos is regelmatig betrokken bij projecten waarin brandwerende glasconstructies zijn vereist. Een bijzonder brandwerend beglazingssysteem werd toegepast bij de renovatie van de Philipsvleugel in Amsterdam waarbij een drietal glasdaken tweezijdig brandwerend zijn uitgevoerd.
Pyroguard Ultra nieuwe brandwerende beglazing Pyroguard introduceert in januari op de beurs BAU in München een nieuwe range Pyroguard Ultra brandwerende glasproducten. Dit geharde glasproduct is gebaseerd op een in eigen huis ontwikkelde brandwerende ‘Organometallic gel’ en in eerste instantie bestemd voor toepassingen waar 30 of 60 minuten vlamdichtheid en temperatuurisolatie (EI) wordt gevraagd. Onderscheid ten opzichte van het huidige Pyroguard T-programma: voor de opbouw met brandwerende tussenlagen is een glasplaat minder nodig waardoor Pyroguard Ultra dunner en lichter is met een verbeterde lichttransmissie.
Smits Gemert levert en monteert glas Pi2 Zaandam Smits Bedrijven Gemert heeft vrijwel alle stalen binnenkozijnen inclusief glas geleverd voor Pi2 in Zaandam, de grootste en modernste Penitentiaire Inrichting van ons land. In het project zijn vele speciale stalen puiconstructies en samenstellingen toegepast, waaronder 3.200 vierkante meter brandwerende Pyroguard-beglazing in ‘uitbraakwerende’ en kogelwerende varianten volgens de classificaties EW30, EW60, EW90, EI30 en EI60. AGC leverde brandwerend isolatieglas voor de buitengevel.
Spiegeldraadglas rechtbank Leeuwarden vervangen De rechtbank in Leeuwarden was vorig jaar toe aan een flinke opknapbeurt, zodat het gebouw weer voldeed aan de duurzame maatstaven en veiligheidseisen van deze tijd. Ook de brandveiligheid was daarbij een belangrijk issue. De verhuurder van het gebouw (Syntrus) Achmea en Hoekstra Vastgoed Advies besloten om het spiegeldraadglas te laten vervangen door brandwerend veiligheidsglas.
Crystal Company specialist in veiligheidsglas ‘Na de aanslagen in Denemarken, Noorwegen en recenter in Parijs en Brussel is de vraag naar hoogwaardig veiligheidsglas flink toegenomen. De impact van terrorisme is letterlijk enorm en heeft grote gevolgen voor hoe overheid en grote bedrijven tegen beveiliging aankijken. Ons glas speelt daarin een belangrijke rol. Van oudsher zijn we sterk in veiligheidsglas voor de beveiliging van transport en industrie, nu worden onze producten steeds vaker in de reguliere bouw toegepast. Ook hier gaat het om een combinatie van letselveiligheid en beveiliging.’
‘Schijn-zwembad’ wint Glas Award Het ‘Schijn-zwembad’ in Museum Voorlinden is winnaar van de Glas Award. Directeur Cock Weerd van Glasimpex nam de tweejaarlijkse prijs in ontvangst.
Glaströsch Fireswiss: ‘levert geen glas maar oplossingen’ Glaströsch is een grote Europese speler die onder de vlag van Euroglas vier floatovens in gebruik heeft. Floatglas is de basis voor het Fireswiss brandwerende glas dat in twee soorten op de markt wordt gebracht: Fireswiss COOL voor toepassingen in de EW-classificatie tot 60 minuten brandwering en Fireswiss FOAM voor de EI-toepassingen tot 120 minuten brandwering. De productie is in Buochs in Zwitserland. ‘We leveren geen glas maar oplossingen.’
Goed Fout: Genagelde glaslatten bij brandwerend glas De brandwerende prestatie van brandwerend glas wordt bepaald door de gehele constructie waarin het beglaasd is. Alle onderdelen, zoals het glas, het kozijn, de beglazingsmethode en beglazingsmaterialen, moeten op elkaar afgestemd zijn en uitgevoerd worden zoals de constructie getest is. Wordt dit niet goed uitgevoerd dan kan het kostbare brandwerende glas bij brand al na enkele minuten bezwijken. In een kantoor is twijfel over de brandwerendheid van enkele deurconstructies. Onderzoek bevestigt die twijfel: de glaslatten zijn genageld maar hadden geschroefd moeten zijn.
Herziene NEN 6069 voor iedereen duidelijker NEN 6069 wordt aangestuurd door het Bouwbesluit en geeft methoden voor de beproeving en klassering van de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten. De laatste versie dateert van 2011 en geeft aan welke criteria voor de verschillende brandwerende bouwdelen voor nieuwbouw van toepassing zijn. De hieruit voortkomende prestatie-eisen van deuren, ramen, puien en (rol)luiken zijn complex en leiden in de praktijk tot misverstanden. Een nieuwe versie, die volgend jaar van kracht wordt, geeft duidelijkheid. Voor gevels lager dan 20 meter is NEN 6069 praktisch ongewijzigd. Voor gevels hoger dan 20 meter wordt de brandwering 60 minuten. Mark van Tilborg van Vetrotech Saint-Gobain Benelux legt uit wat dit concreet betekent.
Lees de volledige artikelen in Glas in Beeld (nummer 6 – december 2016). Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.