De jongste uitgave van Glas in Beeld (nummer 5 – oktober 2015) staat weer boordevol ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Een greep uit de onderwerpen.
Entreegebouw Van Gogh Museum Hans van Heeswijk architecten en Octatube ontwierpen een grotendeels glazen constructie voor het entreegebouw van het Van Gogh Museum waarmee de grenzen van bouwen met glas opnieuw zijn verlegd. Architect Hans van Heeswijk ‘De grootste ontwikkelingen in de bouw vinden plaats in de glasindustrie. Glas is een jaar of vijftien geleden in zwang geraakt als constructiemateriaal. De productiemogelijkheden gaan snel vooruit, zeker in China.’
Water zuiveren én hergebruiken EnviroChemie heeft een recyclinginstallatie voor de zuivering van proces- en afvalwater ontwikkeld waarbij het water ook kan worden hergebruikt. Het bedrijf uit Haarlem heeft verschillende installaties geleverd bij glasproducerende en glasbewerkende bedrijven, waaronder CURA Glass en Glasindustrie Heylen Geerts. Bij het zagen, slijpen en polijsten van glas ontstaat veel warmte. Bewerkingsmachines maken daarom altijd gebruik van een straal koelwater op de plaats van de bewerking van het glas. Hiermee wordt de zaag, diamantschijf of boor beschermd tegen slijtage. Het wegstromende water dat wordt opgevangen en teruggepompt naar de vuilwaterbuffertank sleept de bij de glasbewerking vrijgekomen glasdeeltjes mee. Om het water te kunnen hergebruiken dienen die te worden verwijderd. Het is EnviroChemie gelukt een systeem te ontwikkelen waarbij de glasdeeltjes worden verwijderd zonder dat het water zouter wordt en dus kan worden hergebruikt.
Kostenpost glasbokken onnodig groot De problematiek van het retourneren van glasbokken, of beter van het niet retourneren ervan, is weer volop in het nieuws. ‘Weer’ want de bokkenproblematiek is van alle tijden en ondanks alle ergernis en de hoge kosten is de sector er in de pakweg dertig jaar dat er met bokken wordt gewerkt niet in geslaagd een waterdicht systeem te bedenken voor het (kosteloos) in omloop houden ervan. We inventariseren de mogelijke oplossingen.
Glas schoolkas voldoet niet De ene school is de andere niet. Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) Vilentum in Dronten is one of a kind. Het is een van de duurzaamste scholen van Nederland en dat met een oogverblindend uiterlijk. De schil van het gebouw is een 16,25 meter hoge tuinbouwkas. Het resultaat? Een EPC van 0,538. Maar ook een kas die glastechnisch niet aan de eisen voldoet. In de gevel van de tuinbouwkas van de school is in het onderste deel dat letselwerend dient te zijn, 33.2 gelamineerd (ongehard) glas toegepast. Daarboven en in het dak van de kas is 6 millimeter gehard glas toegepast. Deze samenstellingen voldoen niet aan de eisen van NEN 2608.
Museum voor Modern Realisme: Less is MORE De minimalistische architectuur van architect Hans van Heeswijk voegt zich goed in een historische context. Zo ook in het nieuwe museum MORE in Gorssel. Vanuit de oudbouw word je door het overvloedige daglicht dat via de lichtstraat in het dak en het grote venster aan het uiteinde naar binnen stroomt, bijna automatisch getrokken naar de Modern Realistische kunstcollectie van Hans Melchers. De transparantie wordt versterkt door glastoepassingen in het interieur.
CEO Scheuten: ‘Glassector moet zich heruitvinden’ Hij is tien jaar vice-president geweest van Nedschroef in Helmond, producent van bevestigingmiddelen voor met name de auto-industrie. In z’n profiel op LinkedIn schrijft hij dat hij sterk is in het begeleiden van veranderingsprocessen en het coachen van mensen. Had zijn voorganger Hans Willemsen als taak ‘de lakens van Scheuten Glas strak te trekken’ en het bedrijf door moeilijke tijden te loodsen, Donald Eshuis, sinds juli de nieuwe CEO van het 700-koppige bedrijf uit Venlo, heeft als missie het ondernemerschap terug in de organisatie te brengen. ‘De glassector moet zich heruitvinden.’
Gevel in misdruk blijkt te roesten In de beginjaren van het zeefdrukken van glas, grofweg rond het millennium, werd lood gebruikt voor het optimaal mengen van het kleurpigment van de emaille. Wanneer de emaille onvoldoende is ingebrand kan vocht bij het lood- en pigmentmengsel komen en bestaat de kans op oxidatie van het lood. Dit is het geval bij een deel van de gevel van het Vertigo-gebouw van de Faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven.
Extra veilige 6,25 meter hoge glaspanelen Het nieuwe paviljoen van McDonald’s op de Coolsingel 44 in Rotterdam heeft een gevel met 6,25 meter hoge glaspanelen. Het gebouw is zo ontworpen dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is. Het ontwerp van Mei Architects and Planners heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een gevel van enkel gelaagd glas Pilkington Optilam, opgebouwd uit twee geharde ruiten Pilkington Optiwhite extra helder floatglas. De panelen meten 6,25 x 2,60 meter en de samenstelling is 1212.4.
LiSEC Glass Forum unieke proeftuin Machinebouwer LiSEC beschikt met Glass Forum over een unieke eigen glasfabriek waarin de verwerking van vlakglas onder ‘werkelijke omstandigheden’ wordt getest. In dit competentiecentrum voor onderzoek, productie en opleiding in Hausmening, Neder-Oostenrijk, is 5 miljoen euro geïnvesteerd. De site is op 8 oktober officieel geopend en benadrukt de nieuwe claim van LiSEC: ‘De beste in glasverwerking’. ‘We kennen de problemen van klanten, want we hebben ze zelf.’
Lees de volledige artikelen in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.
Foto: Ronald Tilleman