Quantcast
Channel: Glas in Beeld
Viewing all 3240 articles
Browse latest View live

Duurzaamheidscertificaat Duurzaam Herstel voor Swinkels Glas

$
0
0

Swinkels Glas uit Eindhoven heeft het duurzaamheidscertificaat van Duurzaam Herstel in ontvangst genomen. Duurzaam Herstel is een initiatief van verzekeraars met de wens dat herstelwerkzaamheden duurzaam worden uitgevoerd. Swinkels is bekend met kwaliteitssystemen en was al ISO, VCA, BTR en PSO gecertificeerd. Willy Swinkels: ‘Duurzaam Herstel is het eerste certificaat dat is ontwikkeld en wordt beheerd door de klant. In dit geval schadeverzekeraars. Het is dus geen branche-initiatief waarbij erkenning als marketing tool ingezet wordt, maar eerder een klantwens. In deze tijden moet je goed naar de klant blijven luisteren.’

Duurzaamheid is volgens Harry Filon van Duurzaam Herstel een manier van ondernemen die ook op termijn houdbaar is. ‘Dit draagt dus ook bij aan kostenbeheersing, concurrentievaardigheid en een duurzame relatie tussen opdrachtgever en uitvoerder. Wij zijn druk bezig met de certificatie van de eerste duurzame bedrijven maar bedrijven zoals Swinkels hebben we hard nodig omdat zij een voorbeeldfunctie vervullen’, aldus Filon.


‘Grootste ontwikkelingen bouw in glasindustrie’

$
0
0

Hans van Heeswijk architecten en Octatube ontwierpen een grotendeels glazen constructie voor het entreegebouw van het Van Gogh Museum waarmee de grenzen van bouwen met glas opnieuw zijn verlegd. Architect Hans van Heeswijk ‘De grootste ontwikkelingen in de bouw vinden plaats in de glasindustrie. Glas is een jaar of vijftien geleden in zwang geraakt als constructiemateriaal. De productiemogelijkheden gaan snel vooruit, zeker in China.’

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geprint glas gevel TU/e roest

$
0
0

In de beginjaren van het zeefdrukken van glas, grofweg rond het millennium, werd lood gebruikt voor het optimaal mengen van het kleurpigment van de emaille. Wanneer de emaille onvoldoende is ingebrand kan vocht bij het lood- en pigmentmengsel komen en bestaat de kans op oxidatie van het lood. Dit is het geval bij een deel van de gevel van het Vertigo-gebouw van de Faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: TU/e

Proceswater met glasdeeltjes zuiveren én hergebruiken

$
0
0

EnviroChemie heeft een recyclinginstallatie voor de zuivering van proces- en afvalwater ontwikkeld waarbij het water ook kan worden hergebruikt. Het bedrijf uit Haarlem heeft verschillende installaties geleverd bij glasproducerende en glasbewerkende bedrijven, waaronder CURA Glass en Glasindustrie Heylen Geerts. Bij het zagen, slijpen en polijsten van glas ontstaat veel warmte. Bewerkingsmachines maken daarom altijd gebruik van een straal koelwater op de plaats van de bewerking van het glas. Hiermee wordt de zaag, diamantschijf of boor beschermd tegen slijtage. Het wegstromende water dat wordt opgevangen en teruggepompt naar de vuilwaterbuffertank sleept de bij de glasbewerking vrijgekomen glasdeeltjes mee. Om het water te kunnen hergebruiken dienen die te worden verwijderd. Het is EnviroChemie gelukt een systeem te ontwikkelen waarbij de glasdeeltjes worden verwijderd zonder dat het water zouter wordt en dus kan worden hergebruikt.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Glas in Beeld verschijnt deze week

$
0
0

De jongste uitgave van Glas in Beeld (nummer 5 – oktober 2015) staat weer boordevol ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Een greep uit de onderwerpen.

Entreegebouw Van Gogh Museum Hans van Heeswijk architecten en Octatube ontwierpen een grotendeels glazen constructie voor het entreegebouw van het Van Gogh Museum waarmee de grenzen van bouwen met glas opnieuw zijn verlegd. Architect Hans van Heeswijk ‘De grootste ontwikkelingen in de bouw vinden plaats in de glasindustrie. Glas is een jaar of vijftien geleden in zwang geraakt als constructiemateriaal. De productiemogelijkheden gaan snel vooruit, zeker in China.’

Water zuiveren én hergebruiken EnviroChemie heeft een recyclinginstallatie voor de zuivering van proces- en afvalwater ontwikkeld waarbij het water ook kan worden hergebruikt. Het bedrijf uit Haarlem heeft verschillende installaties geleverd bij glasproducerende en glasbewerkende bedrijven, waaronder CURA Glass en Glasindustrie Heylen Geerts. Bij het zagen, slijpen en polijsten van glas ontstaat veel warmte. Bewerkingsmachines maken daarom altijd gebruik van een straal koelwater op de plaats van de bewerking van het glas. Hiermee wordt de zaag, diamantschijf of boor beschermd tegen slijtage. Het wegstromende water dat wordt opgevangen en teruggepompt naar de vuilwaterbuffertank sleept de bij de glasbewerking vrijgekomen glasdeeltjes mee. Om het water te kunnen hergebruiken dienen die te worden verwijderd. Het is EnviroChemie gelukt een systeem te ontwikkelen waarbij de glasdeeltjes worden verwijderd zonder dat het water zouter wordt en dus kan worden hergebruikt.

Kostenpost glasbokken onnodig groot De problematiek van het retourneren van glasbokken, of beter van het niet retourneren ervan, is weer volop in het nieuws. ‘Weer’ want de bokkenproblematiek is van alle tijden en ondanks alle ergernis en de hoge kosten is de sector er in de pakweg dertig jaar dat er met bokken wordt gewerkt niet in geslaagd een waterdicht systeem te bedenken voor het (kosteloos) in omloop houden ervan. We inventariseren de mogelijke oplossingen.

Glas schoolkas voldoet niet De ene school is de andere niet. Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) Vilentum in Dronten is one of a kind. Het is een van de duurzaamste scholen van Nederland en dat met een oogverblindend uiterlijk. De schil van het gebouw is een 16,25 meter hoge tuinbouwkas. Het resultaat? Een EPC van 0,538. Maar ook een kas die glastechnisch niet aan de eisen voldoet. In de gevel van de tuinbouwkas van de school is in het onderste deel dat letselwerend dient te zijn, 33.2 gelamineerd (ongehard) glas toegepast. Daarboven en in het dak van de kas is 6 millimeter gehard glas toegepast. Deze samenstellingen voldoen niet aan de eisen van NEN 2608.

Museum voor Modern Realisme: Less is MORE De minimalistische architectuur van architect Hans van Heeswijk voegt zich goed in een historische context. Zo ook in het nieuwe museum MORE in Gorssel. Vanuit de oudbouw word je door het overvloedige daglicht dat via de lichtstraat in het dak en het grote venster aan het uiteinde naar binnen stroomt, bijna automatisch getrokken naar de Modern Realistische kunstcollectie van Hans Melchers. De transparantie wordt versterkt door glastoepassingen in het interieur.

CEO Scheuten: ‘Glassector moet zich heruitvinden’ Hij is tien jaar vice-president geweest van Nedschroef in Helmond, producent van bevestigingmiddelen voor met name de auto-industrie. In z’n profiel op LinkedIn schrijft hij dat hij sterk is in het begeleiden van veranderingsprocessen en het coachen van mensen. Had zijn voorganger Hans Willemsen als taak ‘de lakens van Scheuten Glas strak te trekken’ en het bedrijf door moeilijke tijden te loodsen, Donald Eshuis, sinds juli de nieuwe CEO van het 700-koppige bedrijf uit Venlo, heeft als missie het ondernemerschap terug in de organisatie te brengen. ‘De glassector moet zich heruitvinden.’

Gevel in misdruk blijkt te roesten In de beginjaren van het zeefdrukken van glas, grofweg rond het millennium, werd lood gebruikt voor het optimaal mengen van het kleurpigment van de emaille. Wanneer de emaille onvoldoende is ingebrand kan vocht bij het lood- en pigmentmengsel komen en bestaat de kans op oxidatie van het lood. Dit is het geval bij een deel van de gevel van het Vertigo-gebouw van de Faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven.

Extra veilige 6,25 meter hoge glaspanelen Het nieuwe paviljoen van McDonald’s op de Coolsingel 44 in Rotterdam heeft een gevel met 6,25 meter hoge glaspanelen. Het gebouw is zo ontworpen dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is. Het ontwerp van Mei Architects and Planners heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een gevel van enkel gelaagd glas Pilkington Optilam, opgebouwd uit twee geharde ruiten Pilkington Optiwhite extra helder floatglas. De panelen meten 6,25 x 2,60 meter en de samenstelling is 1212.4.

LiSEC Glass Forum unieke proeftuin Machinebouwer LiSEC beschikt met Glass Forum over een unieke eigen glasfabriek waarin de verwerking van vlakglas onder ‘werkelijke omstandigheden’ wordt getest. In dit competentiecentrum voor onderzoek, productie en opleiding in Hausmening, Neder-Oostenrijk, is 5 miljoen euro geïnvesteerd. De site is op 8 oktober officieel geopend en benadrukt de nieuwe claim van LiSEC: ‘De beste in glasverwerking’. ‘We kennen de problemen van klanten, want we hebben ze zelf.’

Lees de volledige artikelen in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: Ronald Tilleman

‘Kosten glasbokken doorberekenen aan klant’

$
0
0

De problematiek van het retourneren van glasbokken, of beter van het niet retourneren ervan, is weer volop in het nieuws. ‘Weer’ want de bokkenproblematiek is van alle tijden en ondanks alle ergernis en de hoge kosten is de sector er in de pakweg dertig jaar dat er met bokken wordt gewerkt niet in geslaagd een waterdicht systeem te bedenken voor het (kosteloos) in omloop houden ervan. ‘Nog even en de kosten worden direct doorberekend aan de klant.’ Glas in Beeld inventariseert de mogelijke oplossingen.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: CURA Glass

Glas schoolkas CAH Vilentum voldoet niet aan eisen

$
0
0

De ene school is de andere niet. Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) Vilentum in Dronten is one of a kind. Het is een van de duurzaamste scholen van Nederland en dat met een oogverblindend uiterlijk. De schil van het gebouw is een 16,25 meter hoge tuinbouwkas. Het resultaat? Een EPC van 0,538. Maar ook een kas die glastechnisch niet aan de eisen voldoet. In de gevel van de tuinbouwkas van de school is in het onderste deel dat letselwerend dient te zijn, 33.2 gelamineerd (ongehard) glas toegepast. Daarboven en in het dak van de kas is 6 millimeter gehard glas toegepast. Deze samenstellingen voldoen niet aan de eisen van NEN 2608. De school in een reactie: ‘…door extern advies- en ingenieursbureau Caubergh Huygen expliciet onderzoek verricht naar het toe te passen glas in het kasdek op het dak. De gezamenlijke conclusie van alle betrokken partijen was nadrukkelijk dat het toepassen van “geheatsoked” gehard glas het meest veilig was. Dit glas valt bovendien binnen de NEN 6700 norm… De stellingname in vakblad Glas in Beeld delen wij dus niet.’

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: BDG Architecten

LiSEC Glass Forum unieke proeftuin

$
0
0

Machinebouwer LiSEC beschikt met Glass Forum over een unieke eigen glasfabriek waarin de verwerking van vlakglas onder ‘werkelijke omstandigheden’ wordt getest. In dit competentiecentrum voor onderzoek, productie en opleiding in Hausmening, Neder-Oostenrijk, is 5 miljoen euro geïnvesteerd. De site is op 8 oktober officieel geopend en benadrukt de nieuwe claim van LiSEC: ‘De beste in glasverwerking’. ‘We kennen de problemen van klanten, want we hebben ze zelf.’

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.


In oude luister met producten van BUVA

$
0
0
SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Woningbouwvereniging Woonkracht 10 laat groot onderhoud uitvoeren aan 153 woningen in Tuindorp Meerdervoort in Zwijndrecht. Neiteler en Sluis architekten en bouwkundigen heeft, na onderzoek naar de oorsprong en functie van de woningen, een onderhoudsvoorstel met energetische verbeteringen uitgewerkt. Doel was om de sfeer en charme van vroeger te herstellen en te combineren met het comfort van nu. In het project worden drie specifieke BUVA hardglas producten verwerkt.

De toiletten worden voorzien van inbraakwerende valramen type ISO-1300 uitgevoerd in Satijnglas. Op verzoek van de bewoners worden de nieuwe voordeuren voorzien van een klein type ISO-1000 draairaampje en als laatste wordt het glas-in-lood raam boven de voordeur vervangen door BUVA isolatieglas ISO-1000 voorzien van een keramische print met het originele glas-in-loodontwerp. Een oplossing die krasvrij, UV bestendig, kleurvast en duurzaam is. Toepassing van het BUVA hardglas in dit project draagt bij aan de isolatiewaarde van de woningen. Hoofdaannemer is Van Wijnen Dordrecht en de BUVA hardglas ramen worden geplaatst door De Deurenspecialist uit Leiden die tevens de nieuwe voordeuren maakt en plaatst. Het project is in augustus gestart en zal begin 2016 worden afgerond.

De woningen zijn gebouwd in 1938 als arbeiderswoningen in opdracht van N.V. Maatschappij der Vereenigde Oliefabrieken (MVO), het huidige Unimills. De wijk was stedenbouwkundig ruim opgezet met diepe tuinen. Een gedeelte van de wijk is later gesloopt in verband met de aanleg van de A16. Naast het herstel van de oorspronkelijk uitstraling is een doelstelling van de huidige eigenaar Woonkracht 10 dat de woningen weer dertig tot veertig jaar geëxploiteerd kunnen worden en dat het Energielabel C minimaal wordt gehaald. Na het groot onderhoud zullen de meeste woningen echter Energielabel A hebben. Tevens gaan de woningen voldoen aan de eisen van het PKVW bestaande bouw. Naast de BUVA hardglas ramen worden ook BUVA FitStream zelfregelende ventilatieroosters in de nieuwe kozijnen geplaatst door Transcarbo Kunststof Kozijnen. Interdaad Installbouw plaatst BUVA Q-Stream woonhuisventilatoren.

Big Mac achter extra veilige 6,25 meter hoge glaspanelen

$
0
0

Het nieuwe paviljoen van McDonald’s op de Coolsingel 44 in Rotterdam heeft een gevel met 6,25 meter hoge glaspanelen. Het gebouw is zo ontworpen dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is. Het ontwerp van Mei Architects and Planners heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een gevel van enkel gelaagd glas Pilkington Optilam, opgebouwd uit twee geharde ruiten Pilkington Optiwhite extra helder floatglas. De panelen meten 6,25 x 2,60 meter en de samenstelling is 1212.4. Glasimpex rekende, tekende en leverde het glas.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: Jeroen Musch

Glazen koets koning bekroond met Nationale SchildersVakprijs 2015

$
0
0

Meesterschilder D. Pouwels uit Ossenzijl is de overall-winnaar van de Nationale SchildersVakprijs 2015. Pouwels won niet in zijn eigen categorie. Daarvoor was het project van deze vakspecialist té bijzonder: De Glazen Koets, eigendom van het Koninklijk Huis. Het was de zevende editie van de Nationale SchildersVakprijs, die wordt georganiseerd door de gezamenlijke vakpers in de schilderssector: SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en Schildervak.nl. De uitreiking vond donderdag 29 oktober plaats in Klooster Bethlehem in het Brabantse Haren.

Gouden koets De Gouden Koets zal, zoals bekend, de komende jaren worden gerestaureerd. Vanaf komend jaar zal de koning op de derde dinsdag van september naar de Staten-Generaal rijden in een ander schitterend rijtuig: De Glazen Koets uit 1826. Deze koets werd in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd. Daar zijn verschillende deskundigen en vakmensen bij betrokken geweest. Een belangrijke rol was weggelegd voor Dick Pouwels. Hij tekende voor het zeer verfijnde verguldwerk (de details van het houtsnijwerk moeten maximaal bewaard blijven bij het ‘beplakken’ met velletjes 24 karaats goud), het hyperstrakke bieswerk (met een penseel worden biesjes getrokken) en vooral het ongekend spiegelende lakwerk (de panelen werden kaalgemaakt en daarna zeker 15 keer gelakt, voor een extreem ‘bolle’ glans).

Drakenzaal De vakjury prijst schilderwerk aan De Glazen Koets als het beste vakwerk van het afgelopen jaar, maar constateert tegelijk dat er niet meer van ‘gewoon’ schilderwerk sprake is. Er is geen tweede opdrachtgever in Nederland te bedenken die zo’n project mogelijk kan en wil maken. Daarom kende de jury de prijs in de categorie Decoratieschilderwerk toe aan de reconstructie van het plafond van de Drakenzaal in kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest, door Schildersbedrijf De Jongh in Waardenburg. Ook hier is met heel veel kundigheid en deskundigheid oude luister hersteld, maar er moesten ook economische keuzes worden gemaakt, iets wat bijna altijd voorkomt bij schilderwerk, ook van dit niveau.

Geboortecentrum In de categorie Nieuwbouwschilderwerk won Peter Wijns Schilderwerken uit het Limburgse Eijsden met behang- en schilderwerk in een nieuwbouwvleugel  (Spoedpost en Geboortecentrum) van het VieCurie Medisch Centrum in Venlo. Mede dankzij een aannemer met gevoel voor afwerking mocht Wijns een zeer hoog kwaliteitsniveau leveren waardoor de omgeving voor de patiënten zo behaaglijk en comfortabel mogelijk is gemaakt.

Witte Kasteel In de categorie Onderhoudsschilderwerk ging de prijs naar Het Witte Kasteel in Loon op Zand, geschilderd door DecoArt Snoeks uit Aarle-Rixtel. Het zwaar verwaarloosde kasteeltje werd van onder tot boven gerenoveerd waarbij de schilder de houtrotreparaties, het buitenschilderwerk van houten onderdelen en van de enorme gevels én het opnieuw stoppen van de honderden kleine raampjes voor zijn rekening nam.

Het publiek koos ook De Nationale SchildersVakprijs kent naast de juryprijzen ook een Publieksprijs. Met ruim 30 procent van alle uitgebrachte stemmen gaat die naar het project De Hallen in Amsterdam door Schilderwerken De Boer Obdam uit Obdam. De oude tramremise in Amsterdam-West kreeg een nieuwe, buurtverbindende en toeristentrekkende functie. De Boer schilderde er zo’n beetje alles en plaatste binnenbeglazing.

Tevreden klant Verder was er nog een Klanttevredenheidspluim, te vergeven onder alle voorgeselecteerde projecten (totaal 36) voor de Nationale SchildersVakprijs 2015. Onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy kende die, op basis van een tevredenheidsmeting, toe aan Venko Schilderwerken. Dat schilderde de historische gietijzeren vuurtoren van Breskens in opdracht van een zeer tevreden Rijkswaterstaat.

Klik hier voor meer informatie, foto’s en films van alle genomineerde projecten.

Museum voor Modern Realisme: Less is MORE

$
0
0

De minimalistische architectuur van architect Hans van Heeswijk voegt zich goed in een historische context. Zo ook in het nieuwe museum MORE in Gorssel. Vanuit de oudbouw word je door het overvloedige daglicht dat via de lichtstraat in het dak en het grote venster aan het uiteinde naar binnen stroomt, bijna automatisch getrokken naar de Modern Realistische kunstcollectie van Hans Melchers. De transparantie wordt versterkt door glastoepassingen in het interieur.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: Luuk Kramer

ModuGlas: glazen lichtstraat als bouwpakket

$
0
0

ModuGlas, een compacte glazen lichtstraat van Jet Bik uit Spanbroek, is nu ook leverbaar als bouwpakket. De straat is verkrijgbaar in de vorm van een lessenaar met muuraansluiting of zadeldak. Alle onderdelen zijn zo uitgevoerd dat ze goed handelbaar en makkelijk met de hand te transporteren zijn. Montage is heel eenvoudig, ook voor de handige doe-het-zelver, aldus Jet Bik die het modulaire product aldus omschrijft: ‘Direct daglicht zorgt voor sfeervolle woonruimten en gezond, aangenaam leefklimaat. Met de nieuwe ModuGlas lichtstraat-bouwpakketten ligt dit optimale wooncomfort nu voor iedereen binnen handbereik. De lichtstraten zijn in delen te vervoeren en makkelijk zonder kostbaar hijs- of tilmaterieel te plaatsen. De ModuGlas lichtstraten zijn onderhoudsarm en dragen bij aan de duurzaamheid en waarde van de woning. De lessenaar met muuraansluiting is vrijwel vlak. De hellingshoek bedraagt slechts 10°. Met een hoogte van circa 45 centimeter past de lichtstraat daardoor onder vrijwel ieder bestaand raam. De vrijstaande zadelkapuitvoering biedt met een lichtoppervlakte tot circa 9 vierkante meter een zee van daglicht in iedere ruimte’, aldus Jet Bik.

Bottero Trilogy: drie functies per brug snijtafel

$
0
0

Er is wat gebeurd in huize Bottero. Op Vitrum presenteerde Bottero een nieuwe snijbrug met drie mogelijke functies. De Italiaanse ontwikkelaar en producent van slijp,- boor,- en snijmachines kwam met een innovatieve multifunctionele vernieuwing voor snijmachines. Drie functies per brug met een keuze uit zes bewerkingen. En glas snijden kan de brug ook.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Nieuw hydraulisch glasscharnier Biloba EVO van Minusco

$
0
0

Minusco Benelux introduceert het nieuwe hydraulische scharnier Biloba EVO. Het scharnier heeft een geïntegreerde deurdranger voor zowel binnen- als buitendeuren met aanslag. Het is volgens Minusco het eerste scharnier met instelbare sluitsnelheid en constante remcontrole voor alle openingshoeken van de deur tot 180°. Een overdrukbeveiliging met ingebouwde openingsdemping beschermt de deur en wand tegen beschadiging wanneer deze snel en met kracht, of door hevige rukwinden, geopend wordt. Biloba EVO is verkrijgbaar in twee versies:

  • met automatische sluiting van 90° tot 0°, constante remcontrole en vrije stand van 90° tot 180°,
  • met automatische sluiting van 170° tot 0° en hold-open op 180°.

Minusco Benelux is een joint-venture tussen de Colcom Group in Italy en de Pieterman Groep, waarmee Minusco Benelux deel uitmaakt van het wereldwijde netwerk van Minusco Vestigingen.


Nog tot 16 november gratis beglazings- en schilderskit Soudal

$
0
0

Soudal geeft nog tot 16 november twee kitkokers gratis weg. Enige voorwaarde voor deelname aan de actie is online registratie. De actie die half oktober is gestart is bedoeld om glaszetters en schilders te wijzen op de hoge kwaliteit van de beglazingskit en schilderskit van Soudal. Het gaat om Glaskit TS, volgens Soudal ‘de best overschilderbare glaskit op de markt op basis van MS polymeer’, en Acryrub CF2, een hoogwaardige, plasto-elastische één-component voegkit op basis van acrylaatdispersie. De actie loopt via Wijzonol-dealers.

Soudal schetst in een persbericht de volgende voorgeschiedenis. ‘Met de komst van 2010 verf bleek dat vroeger behaalde resultaten niet meer opgaan. Zelfs andere verfkwasten zijn vereist voor een goede laagdikte en vloei. Op diverse ondergronden bleek de veranderde verf zich eigenaardig te gedragen. In de praktijk merkte de schilder al snel dat goed verwerkbare silicone kitten voor de 2010 verf niet meer geschikt waren. Inmiddels is er een sterke verschuiving naar de MS polymeer Beglazingskitten, want dekking en hechting van 2010 verf op deze MS kitten is meestal goed. Wel bleek dat schilders te maken kregen met ‘droogvertraging’ en de gevolgen daarvan. Kortom de perfecte overschilderbare glaskit was er nog niet, tot we eind 2010 innoveerden. Soudal ontwikkelde haar bekende MS polymeer Beglazingskit TS door. De generieke eigenschappen van een MS polymeer Beglazingskit zijn gebleven. Een zeer goede hechting op nagenoeg alle ondergronden, goede mechanische eigenschappen, goede bestandheid tegen UV, politiekeurmerk normering en natuurlijk: geen schadelijke grondstoffen voor de gebruikers’, aldus Soudal.

Volgens Soudal zijn de volgende twee punten concreet veranderd:

  • ‘Overschilderbaarheid: als enige en eerste op de markt heeft Soudal de problematiek rond de ‘droogvertragingsverschijnselen’ opgelost. Dit is inmiddels door diverse verffabrikanten positief getest op vele tientallen verftypes. Zelfs extreme testen, waarbij men al na één of twee uur ging overschilderen, gaven goede resultaten. Om zeker te zijn om in combinatie met een type verf (zelfs indien deze verf op basis van UV droogt) en de Glaskit TS een prima eindresultaat te verkrijgen is het advies om pas na minimaal vier uur te overschilderen.
  • Verwerkbaarheid: voor de komst van 2010 verven gebruikte men veel silicone kitten omwille van de soepele uitspuitbaarheid en verwerkbaarheid. Als enige en eerste op de markt heeft Soudal dit nu opgelost om qua verwerkbaarheid toch ‘het Silicone gevoel’ te benaderen. Een aantal zeer intensieve verwerkers heeft ons dit na uitvoerige testsessies bevestigd’, aldus Soudal.

Demonstraties Glasplein SGA Vakdagen

$
0
0

Evenals voorgaande jaren zullen de vakgroep GBO en de Evenementenhal Gorinchem een Glasplein organiseren tijdens de SGA Vakdagen van 10 t/m 12 november in Gorinchem. Op het Glasplein zijn diverse glasdemonstraties te zien van Vetrotech Saint-Gobain Benelux, Stolker Rotterdam, de Ondernemers Vereniging van Glazeniers (OVG) en Atelier Bunschoten.

Vetrotech laat twee testen zien:

  • een brandproef met een gasbrander op onze Contraflam Lite EW60 beglazing.
  • een braakproef middels een slag of tien met een koevoet en een stalen pijp op Vetrogard BR2-NS glas.

Stolker Rotterdam introduceert een nieuwe randafdichting voor isolerende beglazing. De OVG laat een doorlopende demonstratie zien van de vervaardiging van glas-in-lood. Marion Schaap van Atelier Bunschoten gaat de uitdaging aan om ‘creativiteit met bezinning te combineren’. Tijdens de GBO Vakcertificaat, verkiezing ‘Beste glaszetter 2015’ worden glaszetters uitgedaagd hun kennis van glas en de NPR te testen.

Onderstaande bedrijven hebben zich aangemeld voor het Glasplein:

  • Belned B.V.
  • Bloem Sealants B.V.
  • Bouwend Nederland, vakgroep GBO
  • Glascentrale Tilburg B.V.
  • LHV Glasgroothandel B.V.
  • Maltha Glasrecycling Nederland B.V.
  • Minusco Benelux B.V./Pieterman Glastechniek B.V.
  • Monta-rent
  • Muyen Constructiebedrijf B.V.
  • Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland B.V.
  • Soedal N.V.
  • Stolker Glas Rotterdam B.V.
  • Timmermans Hardglas B.V.
  • Van den Born Carrosserie B.V.
  • VKO Software & Support B.V.
  • Vlakglas Recycling Nederland
  • Werkman Oost

Smart-Builder finalist G15 Glass Awards

$
0
0

Smart-Builder uit Nieuw-Zeeland is genomineerd als ‘G15 Componenten Leverancier van het Jaar’. De G15 Glass Awards, een initiatief van de Engelse Glass and Glazing Federation, worden op 27 november in Londen uitgereikt. Andere genomineerde in dezelfde categorie is Edgetech. Ritec, Saint-Gobain en Pilkington behoren tot de genomineerden in de categorie ‘Project van het Jaar’.

Smart-Builder is succesvol met Smart-Web web configurators die sinds 2013 op de markt zijn. Het gaat om online versies van modules voor het ontwerpen van douches, winkelpuien, achterwanden en balustrades van glas. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf is er zich van bewust dat ‘consumenten meer en meer gebruik maken van het web en verwachten dat prijslijsten en prijsopgaves altijd online ter beschikking staan. De Smart-Web web configurators stellen glasbedrijven in staat om gekleurde 3D-afbeeldingen ter beschikking te stellen aan klanten, zelfs tijdens de ontwerpfase. Offertes worden automatisch per email naar de consument gestuurd’, aldus Smart-Builder.

De web configurators zijn ontworpen met een eenvoudig wizard interface. Smart-Builder: ‘Door een verbinding met ons volledige gamma aan ontwerpmodules kan met de websites vrijwel elke object van glas worden ontworpen. Bijkomend voordeel is dat alle details van elk ontwerp worden opgeslagen in de Smart-Builder database. Dit betekent dat een glasbedrijf niet alleen zelf de inhoud van een prijsopgave kan bepalen maar ook kan bijhouden wie de prijs heeft aangevraagd, hetgeen de follow-up vergemakkelijkt. De web configurators kunnen qua kleur en stijl eenvoudig worden aangepast aan reeds bestaande bedrijfswebsites. Bovendien kan een volledig gamma van opties op maat worden geconfigureerd’, aldus Smart-Builder. Een voorbeeld van een website met Smart-Builder web configurators kan hier online bekeken worden.

Nieuw: BUVA SunStream EVO, ventilatie en zonwering in één

$
0
0

BUVA introduceert de BUVA SunStream EVO, de vernieuwde versie van de SunStream die natuurlijke ventilatie en zonwering in één product integreert. De nieuwe versie heeft volgens BUVA een geluidwering van 40dB(A) en een gunstige U-waarde. De kunststof en aluminium profielen zijn dusdanig vormgegeven dat deze direct op het kozijn verwerkbaar zijn en één geheel vormen met het kozijn. Een extra verstevigingsregel is niet meer noodzakelijk. De SunStream EVO is op kozijnen tot 4 meter breed (in combinatie met koppelgeleider tot 6 meter breed) en 3 meter hoog toepasbaar en is hierdoor geschikt voor renovatieconcepten en prefab bouw. ‘Door de ‘Connect en Go’-technologie is de SunStream EVO eenvoudig en snel elektrisch aan te sluiten. Inregelen is eenvoudiger geworden. Ook uiterlijk is er veel verbeterd: de binnenklep is strakker vorm gegeven, de afwerking is fraaier en de horizontale lasnaad bij de ballastlat is niet meer zichtbaar’, aldus BUVA.

Berenschot presenteert roadmap BIPV

$
0
0

Het zelf opwekken van zonnestroom is in Nederland voor kleinverbruikers inmiddels goedkoper dan stroom afnemen bij een energiebedrijf. Voor daadwerkelijk grootschalige implementatie moeten zonnepanelen echter esthetisch en functioneel beter geïntegreerd worden in de gebouwde omgeving. Het kan mooier en het moet mooier, want publiek draagvlak in een dichtbevolkt en immer kritisch Nederland, komt te voet en gaat te paard. Op de Sunday, Nederlandse grootste congres over zonne-energie op 18 november in Burgers’ Zoo, presenteert Berenschot als antwoord op dit vraagstuk in samenwerking met vijftien MKB-bedrijven een roadmap voor gebouwintegratie van zonnestroomproducten (BIPV).

Viewing all 3240 articles
Browse latest View live